PSİKOLOJİK TESTLER

Yetişkin terapisi, geçmiş deneyimlerinizi anlamanıza, duygularınızı yönetmenize ve geleceğe dair daha olumlu bir bakış açısı kazanmanıza yardımcı olur. Bu süreçte, kendinizi keşfetmek ve potansiyelinizi en üst düzeye çıkarmak için değerli araçlar elde edersiniz.

Terapistiniz ile yapacağınız konsültasyon görüşmesinin ardından sorunuzdan kurtulun

 

ERAL-NIT 5-17 (SÖZEL OLMAYAN ZEKÂ TESTİ)

ERAL-NIT 5-17 NEDİR?

  • Türkiye’de geliştirilen ERAL-NIT 5-17 sözel olmayan zeka testi, beyin temelli olarak hazırlanmıştır.

Bu testi hazırlayan uzmanlar sadece zekayı değil, aynı zaman da beynin ana lobları olan frontal, temporal, oksipital ve parietal lobların işlem ve işlevlerinin sonuçlarını da vermeyi amaçlamıştır.

Tüm zeka testleri zeka puanını verip,öneri kısımlarını uzmanın yorumlama ve analizdeki mesleki bilgisine bırakırken;ERAL-NIT 5-17, uzman raporu ve yaklaşık 6-7 sayfalık aileye ayrı öneri raporu sunmaktadır. 

Bu rapor (hem grafiksel şemalar, hem de yazınsal olarak):

  1. Zeka sınıflaması/puanı 

2-Otizm Spektrum Bozukluğu, Özgül Öğrenme Güçlüğü, Dil Kullanımı ve Dikkat Eksikliği tanılarına yönelik değerlendirme sonucu verir.

3-Dört temel lob(frontal,temporal, parietal, oksipital) ve bu loblar bağlamında 16 alt alanda değerlendirme sonucunu sunmaktadır. Bu alt alanlar:

1)Alıcı Dil, 

2)Kaba Motor Hareket, 

3)Sayısal Yetenek, 

4)Dikkat-Konsantrasyon, 

5)Yakınsak Düşünme, 

6)Şekil-Zemin Algısı, 

7)İfade Edici Dil, 

8)İnce Motor Hareket, 

9)Sosyal Yetenek, 

10)Hafıza,

11)Iraksak Düşünme, 

12)Görsel Manipülasyon, 

13)Kavram Bilgisi, 

14)Görsel Algı, 

15)Akıl Yürütme Yeteneği,

16)Parça Bütün İlişkisi.

TESTİN SÜRESİ:

  • Test tablet üzerinden yapay zeka destekli veri tabanlı uygulanır. Yaklaşık 25-30 dakika süren test  aynı zamanda, yarılanabilir bir test olma özelliğine sahiptir. Örneğin (tuvalet ihtiyacı, bayılma, dirençler vb.) nedenlerden dolayı yarıda kaldığında kaldığı yerden devam edilebilme özelliği taşımaktadır.
  • Yorumlama ve raporlaması yapay zeka sistemine ait olduğu için testörden kaynaklanan hata payı asgari düzeye düşürülmüş olur.Testin uzun olmaması molalara olan ihtiyacı ortadan kaldırmış , çocuğun odaklanma ve motivasyon özelliklerini de kaybettirmemiş olur.
  • Tüm beyin temelli testlerde olduğu gibi ERAL-NIT 5-17 uygulandıktan sonra bir sonraki uygulama için 6 ay süre geçmesi gerekir.

TEST 5 alt testten oluşmaktadır. 

Bunlar:

1. Resim Çizme,

2. Taklit,

3. Labirent,

4. Simetri,

5. Dikkat.

ERAL-NIT 5-17 AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

  1. SADECE ZEKAYI DEĞİL BEYNİN FONSİYONEL İŞLEV VE İŞLEMLERİ HAKKINDA DETAYLI SONUÇLAR SUNAR. (Bu bağlamda sadece zeka testi yaptırmak isteyen aileler için değil çocuğunu tanımak ve gelişimini takip etmek isteyen her aile çocuğuna uygulanabilir).
  2. Tanı ve tanılama için kullanılır. (Otizm Spektrum Bozukluğu, Özgül Öğrenme Güçlüğü, Dil Kullanımı ve Dikkat Eksikliği)
  3. Ebeveyn Beklenti Ölçeği: Ebeveynin çocuğunu değerlendirmesi ile çocuğun yeterliliği arasındaki farkları ortaya çıkarmasıdır. Ebeveyn test öncesi çocuğu hakkında değerlendirmelerde bulunur. Bu değerlendirme çocuğun dahil olmadığı bir ortamda yapılmaktadır. Burada ebeveynlerin çocuklarını ne düzeyde tanıdıkları ve ne düzeyde çocukları ile tutarlı oldukları sonucu da test sonrası profil üzerinde net bir şekilde ortaya çıkmaktadır.
  4. Geniş bir yelpazede değerlendirme yapan test çocuğun hem sınırlı olduğu hem de güçlü olduğu yönlerini ortaya koyarak kapsamlı öneri raporlarını aileye ve uzmana sunmaktadır.
  5. (ERAL-EP): Eğitim platformu desteği ile de ilk ve tek olma özelliği taşımaktadır. Testi geliştiren uzmanlar, (ERAL-EP) ERAL Eğitim Platformu ile uygulayıcılara, velilere ve öğretmenlere hizmet vermek amacıyla kurulmuştur. Bu platformda; süpervizörlük, danışmanlık, rehberlik ve tanıya yönelik nöronal aktivite etkinlikleri hizmeti sunulmaktadır.
  6. Norm çalışmaları güncel olduğu için, test fly etkisine kapalı bir testtir.

WISC-R ZEKÂ TESTİ:

Bu test, 6-16 yaş arası çocuklarının zihinsel düzeylerini ölçmek için gelitirilmitir. Maddeler, yönergeler bu yaş çocuklarının anlayacaı ve ilgi duyacaı ekilde seçilmitir. 

Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçei (WISC-R), yalnızca testi kullanmada eitilmiş sertifikalı kiilerce uygulanmalıdır. Test, sözel ve performans olmak üzere iki bölümden oluur. Her iki bölümde de beer alt test ve birer yedek test bulunmaktadır. Yedek testler beş asıl testten birisini kullanılmasını mümkün olmadıı durumlarda kullanılır. Alt testler: Genel Bilgi, Resim Tamamlama, Benzerlikler, Resim Düzenleme, Aritmetik, Küplerle Desen, Sözcük Daarcıı, Parça Birletirme, Yargılama, ifre, Sayı Dizisi (Yardımcı Sözel Test) ve Labirentler den (Yardımcı Performans Testi) olumaktadır.

MMPI KİŞİLİK TESTİKişilik dinamiklerini aydınlatmak amacıyla uygulanan ve objektif bilgiler veren bir psikolojik kişilik testidir.

MOXO DİKKAT TESTİ: Dikkat, zamanlama kontrolü, hiperaktivite ve dürtüsellik durumlarının performans ölçümlerinde etkili olan bir testtir.

METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUK ÖLÇEĞİ: okul çağına gelen çocukların ilköğretime başlamaya hazır olup olmadığını değerlendiren bir ölçektir.

BENDER-GESTALT GÖRSEL-MOTOR ALGILAMA TESTİ: 5-11 yaş arasındaki bireylerin görsel devinimsel motor algılamasını ölçer.

ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ BATARYASI: Çocuğun herhangi bir öğrenme güçlüğü olup olmadığını ölçer.

BEİER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ:  Bireyin paylaşamadığı, duygu ve düşüncelerini anlamaya yönelik bir testtir.

GESSEL GELİŞİM FİGÜRLERİ TESTİ: 2.5/3-7 yaş arasındaki çocukların görsel algı gelişimlerinin, yaşlarına göre ne düzeyde olduğu ile ilgili bilgi veren bir performans testidir.

AGTE (ANKARA GELİŞİM TARAMA ENVANTERİ): Bebek ve çocukların gelişimi ile ilgili derinlemesine ve sistemli bilgi sağlayan bir envanteridir.

D2 DİKKAT TESTİ: D2 Dikkat Testi; bireyin dikkat düzeyini, psikomotor hızını, öğrenme düzeyini, seçici dikkatini ve zihinsel konsantrasyonunu ölçmek için geliştirilmiştir. Görev tamamlama hızı, kurallara uygunluk ve performans kalitesi ölçülecek alt özelliklerdir.

FROSTİG GÖRSEL ALGI TESTİ: 4-8 yaş aralığı çocuklara uygulanan Frostig testi, çocuğun görsel uyaranları tanıması, ayırt etmesi ve daha önceki deneyimlerle yorumlayabilme yeteneğini ölçümler. Okuma, yazma ve aritmetik becerilerin temelindeki görsel algılama sorunlarını keşfetmeyi destekler.

FRANKFURTER DİKKAT TESTİ :60 ile 72 ay arası çocuklar için uygun olan bir testtir. Bu test içerisinde elma ve armut resimleri oluşur. Testin en fazla 90 saniye süresi içerisinde bitirilmesi istenir ve testi uygulayan çocuk bu süre içerisinde testi bitirmeye çalışır.

GOOD ENOUGH – HARRİS Bir insan Çiz Testi; çocuğun yaptığı resimler aracılığı ile çocuğun zekası hakkında bağlantı kurmayı amaçlayan bir testtir. Bireylerde zihinsel gelişmeyi ölçmek için kullanılan bir testtir. Bu testte çocukla çalışabilmek için uygun ortamın oluşturulması ön koşul olarak görülmektedir.

KENT EGY ZEKA TESTİ: Sözel performansa dayanan bir kağıt kalem testidir. Konuşma, işitme ve sözel ifade sorunu olmayan hastalara ve normal kişilere uygulanabilir. Uygulamada süre ve zaman sınırlaması yoktur.

Birebir danışma görüşmesi neden önemlidir:

Uzmanlarımızla Görüşün